Nie tylko pizza! 4 dania prosto z kuchni włoskiej

Słoneczne Włochy są częstym kierunkiem wakacyjnych wycieczek. I nic w tym dziwnego! Piękne krajobrazy, sympatyczni mieszkańcy… i niesamowita kuchnia, która jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie – wszystko to sprawia, że wiele osób wraca do tego malowniczego kraju każdego roku. 

Warto jednak pamiętać, że włoska kuchnia to nie tylko pizza. Jakie cztery inne dania uznawane są za tradycyjne połączenia smaków? I czym charakteryzuje się gotowanie w stylu śródziemnomorskim? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Czym charakteryzuje się kuchnia włoska?

Kuchnia włoska jest prosta, a jej dania – szybkie w przygotowaniu. Jednocześnie jednak każda kompozycja jest połączeniem świeżych składników, które zebrane razem na talerzu dają niezapomniane doznania smakowe. Oczywiście w każdym rejonie kraju tradycyjne dania prezentują się nieco inaczej. Warto więc odwiedzać różne zakątki, poszukują nowych, często zaskakujących smaków.

Kuchnia włoska nie oznacza jednak tylko jedzenia. To tak naprawdę styl życia, który łączy ludzi. Każdy posiłek jest bowiem okazją do spotkania i rozmowy, dzięki której więzi między rodziną i między przyjaciółmi pozostają silne.

Czym jeszcze charakteryzuje się włoska kuchnia? Kluczowe znaczenie ma korzystanie ze świeżych ziół, które w niemal każdym domu dostępne są od ręki. Najpopularniejsze dodatki to bazylia, oregano, kolendra, estragon, rozmaryn, a także tymianek. Ich dodatek sprawia, że nawet zwykłe dania nabierają głębi i stają się rozkoszą dla podniebienia. Nie można także zapomnieć, że włoska kuchnia bazuje na oliwie z oliwek, owocach morza i starannie przygotowywanych deserach, takich jak sławne na cały świat lody, deser tiramisu, czy panna cotta.

4 dania prosto z kuchni włoskiej

Chociaż jednym z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej jest pizza, to jednak na uwagę zasługują też inne propozycje tworzone w basenie Morza Śródziemnego. Będąc we Włoszech warto próbować coraz to nowych, nieznanych dla nas połączeń. Jeśli jednak nie mamy możliwości spędzenia czasu w słonecznej Italii, nic straconego! Dzięki menu przygotowanemu przez naszą restaurację nawet w Polsce poczujesz się jak w prawdziwej, włoskiej knajpce.

Jakie dania stanowią postawę kuchni włoskiej? Oto cztery propozycje.

Pierwsze danie, na które warto zwrócić uwagę to focaccia, czyli drożdżowy chlebek, przypominający nieco spód od pizzy.  Według historyków danie to zostało stworzone na długo przed powstaniem Rzymu, natomiast obecnie kojarzone jest przede wszystkim z regionem Liguria, który słynie z różnych odmian tej przekąski. Tradycyjna focaccia podawana jest z oliwą i solą, jednak możemy spotkać także wersje z serem, czy warzywami. Z kolei w naszej restauracji znajdziesz dwie propozycje: Focaccia pugliese, gdzie wykorzystujemy pomidory, oregano, czosnek i oliwę, a także Focaccia genovese  z zielonymi oliwkami, solą morską, oliwą i rozmarynem. 

Kolejna grupa dań to oczywiście makarony, które przez rodowitych Włochów spożywane są niemal każdego dnia. Do najpopularniejszych włoskich makaronów należą m.in.:

  • spaghetti al ragu bolognese, czyli spaghetti z sosem bolońskim, 
  • spaghetti al pomodoro, czyli włoski makaron w najprostszym klasycznym wydaniu z sosem pomidorowym,
  • penne pesto alla genovese, czyli makaron prosto z Genui, gdzie dodatkiem jest pesto na bazie bazylii, orzeszków piniowych, włoskiej oliwy, czosnku, a także serów: parmezanu i pecorino. 

Z kolei w naszej restauracji spróbujesz: 

  • Linguine alla carbonara (makaron carbonara): boczek, jaja, ser pecorino, wino białe, pieprz czarny,
  • Tagliatelle alla bolognese (makaron bolognese): pomidory, mięso mielone wołowo-wieprzowe, bazylia, ser parmezan,
  • Tagliatelle alla fiorentina (makaron z polędwiczką wieprzową i borowikami): polędwica wieprzowa, śmietana, gorgonzola, borowiki, pietruszka, białe wino,
  • Tagliatelle con tagliata alla griglia e zucchine (makaron z grillowaną wołowiną, boczkiem i cukinią),
  • Tagliatelle alla calabrese (Makaron kalabrese): salami pikantne, cebula, pomidory, oliwki czarne, chilli.

Dostępne są również makarony w wersji dla wegetarian.

Trzecią propozycją, której koniecznie należy spróbować jest oczywiście bruschetta. To niepozorna, ale pyszna włoska przystawka złożona z chrupiącej bułeczki lub chleba, pomidorów, a także dodatków w postaci bazylii i oliwy. Choć danie to jest proste, to zachwyca swoim smakiem. Co ciekawe, bruschetta doczekała się nawet swojego święta, Sagra Della Bruschetta, które odbywa się co roku 2 lutego w Spello w Umbrii. W naszej restauracji danie to zawiera grzankę, pomidory i czosnek.

Dla fanów mięsa dobrą propozycją jest także carpaccio, czyli danie złożone z wysokiej jakości cienko pokrojonego mięsa lub ryby, a także dodatków, takich jak parmezan, oliwa, sok z cytryny. Całość jest pięknie ułożona na talerzu, tworząc prawdziwe dzieło sztuki. W naszej wersji carpaccio podawane jest z wołowiną, rukolą i parmezanem.