Jedzenie to nie tylko konieczność i sposób na odżywienie naszego organizmu. To przede wszystkim przyjemność, dzięki której możemy poczuć się zadowoleni i radośni. Dobrze wiedzą o tym Włosi, którzy celebrują każdy posiłek i znani są z perfekcyjnego przygotowywania pysznych, cenionych na całym świecie dań. Wiele osób, szczególnie tych, którzy dbają o swoją figurę, zastanawia się jednak: czy kuchnia włoska nie jest tucząca? Jaka jest prawda na ten temat? W naszym artykule wyjaśniamy tę kwestię.
Kiedy Polacy słyszą termin “kuchnia włoska” w ich głowach pojawia się przede wszystkim obraz wypełnionej dodatkami pizzy lub gorącego, dostępnego w różnych wariantach makaronu. Jednocześnie w naszej świadomości dania te tuczą i sprawiają, że przybieramy na wadze. Czy jednak kuchnia włoska rzeczywiście tak się prezentuje?
Aby wyjaśnić tę kwestię, warto spojrzeć na nią szerzej. Prawdziwa kuchnia włoska to nie tylko jedzenie, ale sposób przygotowywania i spożywania dań, a także sam sposób życia. To celebrowanie chwil spędzonych z rodziną i przyjaciółmi przy wspólnym stole, na który znajdują się tradycyjne dania. Każdy posiłek jest małym świętem, któremu poświęcony jest czas. I to właśnie tutaj tkwi jedna z tajemnic kuchni włoskiej: powolne, radosne spożywanie posiłków, pozbawione pośpiechu i wypełnione pozytywnymi emocjami.
Warto także dodać, że kuchnia włoska to nie tylko pizza, czy makaron. To także bogactwo warzyw, owoców, ryb i zdrowych tłuszczów, bogatych w niezbędne dla naszego ciała substancje. Ważnym czynnikiem jest także sposób przygotowywania dań. Jedynie niewielka ilość produktów podlega smażeniu, które niestety jest wciąż tak popularne w Polsce. Ulubione metody obróbki termicznej to przede wszystkim pieczenie z niewielką ilością tłuszczu lub gotowanie na parze. Dania przygotowane w ten sposób są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Właśnie dzięki temu kuchnia włoska, czyli kuchnia śródziemnomorska, jest polecana przez lekarzy i ceniona przez ludzi na całym świecie.
Kolejnym ważnym czynnikiem jest tworzenie dań z niewielkiej ilości składników, które są jednak starannie wyselekcjonowane. Naturalne, pyszne produkty składają się na niecodzienne, aromatyczne i po prostu zniewalające kompozycje, stanowiące rozkosz dla podniebienia. Co ważne, dania są komponowane inaczej niż w Polsce. Dla przykładu: spaghetti to w naszym kraju mała ilość makaronu i ogromna ilość sosu. We Włoszech natomiast makaron stanowi podstawę (oczywiście ugotowany jest w specjalny sposób, pozwalający na otrzymanie lekko twardej struktury), a dodatki to detal, który harmonizuje, ale nie dominuje kompozycji.
Na pytanie zadane na początku “Czy włoska kuchnia jest tucząca?” można więc śmiało odpowiedzieć: nie. Wręcz przeciwnie: jest zdrowa, sycąca, korzystna dla naszego ciała i bogata w pyszne składniki. Ważne jest jednak sięganie po tradycyjne, przygotowywane zgodnie z włoskim duchem propozycje oraz korzystanie z nich w duchu slow life.